Kunstwerk Laurastraat

Kunstwerk Laurastraat

Standbeeld D’r Vóttekletsjer, nieuwe entree van Eygelshoven

De Vóttekletsjere is een typisch ‘Egelser’ aanduiding voor de bevolking van Eygelshoven. Gedurende het carnavalsseizoen wordt Eygelshoven dan ook omgedoopt tot het Egelser Vóttekletsjerriek.

Vanuit de werkgroep Laurastraat Leefstraat en de bevolking was er de wens voor een standbeeld dat symbool staat voor de identiteit van Eygelshovenaren. Uit inzendingen van bewoners wist de werkgroep een weloverwogen keuze voor de naam van het standbeeld te maken, en wel: D’r Vóttekletsjer. Het standbeeld zal rond het najaar van 2018 op de rotonde gelegen aan de T-splitsing Kommerveldlaan – Laurastraat worden geplaatst.

“Dit is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie”, vindt wijkwethouder Tim Weijers. “Een initiatief van bewoners die zich inzetten voor hun buurt en er ook voor zorgen dat de hele buurt wordt betrokken. Initiatieven als deze worden door ons als gemeente Kerkrade van harte ondersteund en mede mogelijk gemaakt.”

Kerkraadse kunstenaar Miriam Vleugels ontwerpt het standbeeld en zal het ook schilderen. Het wordt een kunstzinnig, vrij abstract ‘wezen’. Een combinatie van Mens en Paard en om heel concreet te zijn het mijnpaard Flora. Het ‘Vóttekletsjen’ wordt letterlijk verbeeld doordat het wezen zichzelf op de billen slaat en tegelijkertijd de ‘hand’ ter verontschuldiging voor de ‘mond’ houdt als verwijzing naar niet van iemand af kunnen blijven of een kletskous zijn. Gezien er een positieve en vrolijke uitstraling beoogd wordt, zal het kleurgebruik daarop aansluiten. Het is een project waarbij veel kansen gecreëerd kunnen worden om iedereen die dat wil erbij te betrekken. Op de hoogte blijven? Volg dan de Facebookpagina van Laurastraat Leefstraat.

Wilt u een replica van het standbeeld in ‘huiskamerformaat’ en ‘MKB-formaat’ aanschaffen? Hierover wordt u later geïnformeerd via de media en Facebook van Laurastraat Leefstraat.